Beleggingsbeleid

In het beleggingsplan wordt het beleggingsbeleid van het pensioenfonds beschreven. In dit plan zijn ook de richtlijnen vastgelegd voor het vermogensbeheer.

Doel pensioenfonds
Het doel van het pensioenfonds is om pensioen op te bouwen en uit te keren volgens de voorwaarden die in het pensioenreglement zijn vastgelegd. De inkomsten van het pensioenfonds bestaan voornamelijk uit:

  • premiebetalingen door deelnemers
  • opbrengsten uit de beleggingen van het fonds
  • van de verzekeraar ontvangen bedragen

Duurzaamheidsinformatie (SFDR)
In het kader van wet- en regelgeving, namelijk de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), publiceert SPD aanvullende teksten over verantwoord beleggen op deze website zoals in de PAI-verklaring (pdf) en de Precontractuele duurzaamheidsinformatie (pdf).

Meer Duurzaamheidsinformatie


Organisatie beleggingen
Het bestuur bepaalt in overleg met externe adviseurs welke financiële risico's acceptabel zijn.

Het kijkt daarbij naar de Asset Liability Management-studie, regelgeving en algemene uitgangspunten. Het bestuur van het pensioenfonds is verantwoordelijk voor het strategisch beleggingsbeleid. Dit houdt in: de vaststelling van het doel en de stijl van het beleggingsbeleid, de strategische allocatie en bandbreedtes, de benchmarks en de definitieve keuze van de vermogensbeheerder(s).

Tijdens de bestuursvergaderingen wordt verslag gedaan van de vergaderingen van de beleggingsadviescommissie (BAC). Ook worden adviezen van de BAC beoordeeld.

De BAC heeft over het strategisch beleggingsbeleid een voorbereidende en adviserende rol richting het bestuur. Daarnaast is de BAC verantwoordelijk voor de verdere invulling en ook de uitvoering van het strategischbeleggingsbeleid. Dit houdt onder andere in: het vaststellen van de specifieke richtlijnen voor de deelportefeuilles, het opstellen van de mandaten voor de vermogensbeheerder(s), het toetsen en evalueren van het gevoerde en te voeren beleid van de vermogensbeheerder(s), het onderhouden van contacten met adviseurs en het bijhouden van beleggingstechnische kennis.

Verantwoord beleggen
SPD is zich bewust van haar maatschappelijke functie en verantwoordelijkheden. Het pensioenfonds vindt het daarom belangrijk invulling te geven aan maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB). Om de beoogde pensioenuitkeringen op korte en lange termijn veilig te stellen, wil SPD de toevertrouwde middelen op een verantwoorde en solide wijze beleggen (lange termijn waarde creatie). 

MVB-uitgangspunten
SPD heeft voor het verantwoord beleggen uitgangspunten opgesteld (MVB investment beliefs). Het bestuur evalueert jaarlijks de beleggingen van SPD op basis van deze uitgangspunten.

  • SPD ziet het als haar taak om het vermogen op maatschappelijk verantwoorde wijze te beleggen. Daarnaast kan maatschappelijk verantwoord beleggen een positieve invloed hebben op de rendements/risicoverhouding. SPD houdt bij het invullen van het beleggingsbeleid rekening met ESG-factoren (Environment, Social, Governance).
  • SPD wil hier een bijdrage aan leveren die passend is bij de omvang van het fonds en de daarvoor beschikbare middelen.
  • SPD legt periodiek verantwoording af over het MVB-beleid aan de deelnemers.

Daarnaast heeft SPD specifieke overtuigingen op het onderwerp klimaat. SPD wil bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering en houdt rekening met de risico-rendementsgevolgen voor de beleggingsportefeuille. Klimaatverandering is hierbij een belangrijk risico om rekening mee te houden. Het fonds erkent de urgentie van actie tegen opwarming van de aarde en wil de energietransitie helpen financieren. De rol die SPD hierin speelt moet passend zijn bij de omvang van het pensioenfonds.

Als uitgangspunt voor het verantwoord beleggen beleid kiest SPD voor de principes van het UN Global Compact, de OESO richtlijnen voor multi-nationale ondernemingen en de guiding principles on Business and Human Rights. Daarvoor gebruikt SPD onder andere de OESO-richtsnoer voor institutionele beleggers als leidraad.

Hoofdthema’s
SPD heeft drie hoofdthema's geïdentificeerd die relevant zijn voor haar MVB-beleid:

  1. Mensenrechten: SPD verwacht van bedrijven en landen waarin zij belegt dat zij de internationaal vastgelegde mensenrechten ondersteunen en respecteren. Dit omvat onder andere het recht op passende huisvesting, voedsel, water en sanitaire voorzieningen, de rechten van inheemse bevolkingen, zelfbeschikkingsrecht en het recht op privacy.
  2. Dierenwelzijn: SPD streeft naar de wereldwijde bescherming van dierenwelzijn. Dit thema is vooral relevant in sectoren zoals dierlijke voedselproductie, cosmetica, chemie, kleding en textiel. Het thema dierenwelzijn hangt samen met andere duurzaamheidsthema's zoals klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, milieuvervuiling en publieke gezondheid.
  3. Milieu en Klimaatverandering: SPD richt zich op het verminderen van de negatieve impact op het milieu door klimaatverandering, uitputting van natuurlijke hulpbronnen, beschikbaarheid van water, milieuvervuiling en verlies van biodiversiteit. SPD ziet klimaatverandering als een urgent probleem dat de waarde van beleggingen kan beïnvloeden en neemt daarom klimaatrisico's mee in haar beleggingsbeslissingen.

Reikwijdte van het Maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid
Gezien haar omvang en beperkte middelen maakt SPD een keuze voor het haar ambitie niveau. Er worden MVB-instrumenten ingezet bij de verschillende beleggingsfondsen waarin SPD belegt. Voor de categorieën vastgoed en hypotheken wordt het maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid toegepast van de betreffende vermogensbeheerders.

Externe vermogensbeheerders
MVB is 1 van de zes pijlers die gebruikt worden bij de selectie en de monitoring van externe vermogensbeheerders. SPD verlangt van haar vermogensbeheerders dat zij bij hun beleggingsbeslissingen criteria voor duurzaamheid in overweging nemen, zoals van de UN Global Compact, OESO-richtlijnen en de Guiding Principles on Business en Human Rights. Daarnaast verwacht SPD dat de externe vermogensbeheerders de Principles for Responsible Investment hebben getekend.

Bij de selectie van vastgoedfondsen wordt rekening gehouden met de duurzaamheidsbenchmark GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark).

Inzet van de verschillende MVB-instrumenten

  1. Uitsluiten
    Screening op schending van internationale normen en goed bestuur: SPD voert screenings uit om te controleren of ondernemingen zich houden aan internationale normen zoals het UN Global Compact en de OESO-richtlijnen. Bedrijven die deze normen structureel schenden, worden uitgesloten. Daarnaast moeten ondernemingen voldoen aan de praktijken van goed bestuur.
    Uitsluiten van landen: SPD belegt niet in staatsobligaties en staatsgerelateerde obligaties van landen die onderhevig zijn aan sancties van de Verenigde Naties en/of de Europese Unie vanwege schendingen van internationaal recht. Ook landen die niet voldoen aan minimale standaarden op het gebied van mensenrechten, arbeidsnormen en corruptie worden uitgesloten. Via de beleggingsfondsen waar SPD in belegt, worden ook bedrijven uitgesloten die betrokken zijn bij de productie van controversiële wapens, tabaksproducten, en bedrijven die een substantiële omzet genereren uit steenkolen en teerzanden.

  2. Actief aandeelhouderschap
    SPD oefent invloed uit op bedrijven waarin zij belegt door middel van actief aandeelhouderschap. Dit omvat:
    - Engagement: SPD gaat in dialoog met bedrijven om structurele schendingen van internationale normen te stoppen of te voorkomen. Bij onvoldoende voortgang kan SPD besluiten tot uitsluiting van de onderneming.
    - Stemmen op aandeelhoudersvergaderingen: SPD stemt op aandeelhoudersvergaderingen om invloed uit te oefenen op het beleid van ondernemingen. Dit gebeurt volgens het stembeleid van de vermogensbeheerder.

  3. ESG-integratie
    ESG-integratie betekent dat er binnen het beleggingsproces rekening wordt gehouden met E (Environmental) S (Social) en G (governance) informatie om zo tot een betere beleggingsbeslissing te komen.

  4. Klimaatbeleid
    SPD heeft specifieke klimaatdoelstellingen en acties opgesteld om de CO2-voetafdruk van de beleggingsportefeuille te verminderen en de energietransitie te stimuleren. De klimaatmaatregelen zijn onderverdeeld in twee typen:
    - Klimaatadaptatie en -mitigatie: Maatregelen die bijdragen aan het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering in de reële wereld.
    - Beheersing van klimaatgerelateerde beleggingsrisico's: Maatregelen om klimaatgerelateerde risico's in de beleggingsportefeuille te beheersen.

Doelstellingen en acties omvatten onder andere:

  • Aandeelhoudersbetrokkenheid: Vermogensbeheerders gaan namens SPD in gesprek met ondernemingen en oefenen stemrecht uit om CO2-reductie te bewerkstelligen.
  • Investeren in oplossingen voor de energietransitie: SPD investeert gericht in green bonds en onderzoekt mogelijkheden voor een doelallocatie naar green bonds.
  • Reductie van CO2-voetafdruk: SPD reduceert de CO2-voetafdruk van de liquide beleggingsportefeuille stapsgewijs volgens een klimaatbenchmark en / of het uitsluiten van ondernemingen in de meest vervuilende fossiele industrie.
  • Monitoring van "stranded assets" risico: SPD monitort de portefeuille op risico's van "stranded assets" en stuurt bij waar nodig.

Het volledige MVB-beleid is vastgelegd in dit document.

Duurzaamheidsinformatie (SFDR)
In het kader van wet- en regelgeving, namelijk de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), publiceert SPD aanvullende teksten over verantwoord beleggen op deze website.

Meer Duurzaamheidsinformatie