Wat betekent het voor mij?
Bij SPD heeft u een ‘beschikbare premieregeling’. Dat betekent dat de hoogte van uw pensioen bepaald wordt door de premie die u inlegt. Van de ingelegde premie wordt jaarlijks een deel van het levenslang ouderdoms- en partnerpensioen ingekocht. U bouwt dus direct pensioen op en betaalt daar ook individueel premie voor.
Deze regeling kan grotendeels blijven bestaan, maar zal op bepaalde vlakken moeten veranderen om toekomstbestendig te blijven. Zo gaan we straks allemaal hetzelfde percentage aan premie betalen. Onlangs stemden leden van DPD positief op een voorgesteld premiepercentage van 26,2%. Lees ons nieuwsbericht voor meer informatie. Nu is dat nog afhankelijk van uw leeftijd. Voor dierenartsen jonger dan ongeveer 40-45 jaar zal het premiepercentage omhoog gaan en voor dierenartsen ouder dan die groep omlaag. U ziet in onderstaande afbeelding het effect van een gelijk premiepercentage voor iedereen (toekomst) ten opzichte van een premiepercentage afhankelijk van leeftijd (huidige situatie).
In het nieuwe stelsel zijn er straks alleen maar premieregelingen. De premie is wel inkomensafhankelijk, het premiepercentage ligt dan vast, maar hoeveel pensioen u uiteindelijk krijgt niet. Want dat hangt af van de beleggingsresultaten en van de economische situatie maar ook van de rente en de levensverwachting op dat moment.
Bent u gepensioneerd?
Het is de bedoeling dat uw pensioen wordt verhuisd naar de nieuwe pensioenregeling. Dit heet ‘invaren’. Het pensioen wordt omgerekend naar een kapitaal voor uw pensioen in de nieuwe regeling. Het pensioenfonds rekent dan uit wat de waarde is van uw pensioen. Die waarde neemt u mee naar de nieuwe regeling. Vervolgens ontvangt u een pensioenuitkering. In de nieuwe pensioenregeling kunnen pensioenuitkeringen iets meer schommelen.
Wat gebeurt er met uw al opgebouwde pensioen?
Het is de bedoeling dat uw pensioen wordt verhuisd naar de nieuwe pensioenregeling. Dit heet ‘invaren’. Het pensioen wordt omgerekend naar een kapitaal voor uw pensioen in de nieuwe regeling. Uw pensioenfonds rekent dan uit wat de waarde is van het pensioen dat u heeft opgebouwd. Die waarde neemt u mee naar de nieuwe regeling.
Andere vragen en antwoorden
1. Ga ik erop voor- of achteruit?
Het pensioenfonds laat u straks zien hoeveel pensioen u heeft opgebouwd in de huidige regeling. U krijgt ook een berekening van uw pensioen in de nieuwe regeling. De bedragen ‘voor’ en ‘na’ kunnen verschillen. Maar dat zegt niet zoveel over uw uiteindelijke pensioen. Het is een inschatting op dat moment, die bijvoorbeeld afhankelijk is van de dan geldende rente..
2. Gaat mijn pensioen in de nieuwe regeling sneller omhoog?
Een pensioenfonds hoeft minder reserves aan te houden. Daardoor kan uw pensioen sneller omhoog als het goed gaat met onze resultaten op de onze beleggingen.
3. Gaat mijn pensioen straks sneller omlaag?
Het pensioen van gepensioneerden, de uitkering, is zo stabiel mogelijk. Krijgt u nog geen pensioen? Dan kan de waarde van de beleggingen schommelen. Vooral de jongeren gaan dat straks merken.
Het verwachte pensioen zal minder hard omhoog of omlaag gaan. Bij de berekening houden pensioenfondsen namelijk rekening met goede en slechte jaren. Het pensioenfonds neemt minder risico bij de beleggingen naarmate u ouder bent. Het doel is dat u toekomstig pensioen zo stabiel mogelijk is tegen de tijd dat u uw pensioen laat ingaan. Bedenk dat het schommelen nu ook al gebeurt, maar dan achter de schermen. Pensioenfondsen beleggen het geld voor uw pensioen, zodat het kan aangroeien tot een bedrag waarmee u later een volwaardig modaal pensioen krijgt.
4. Hebben de nieuwe regels voor pensioen ook effect op de AOW?
Nee. De nieuwe regels voor pensioen gaan niet over de AOW. Ze gaan over het pensioen dat u opbouwt of heeft opgebouwd via uw werk.
5. Wat is pensioenbedrag ineens?
In het pensioenakkoord is bepaald dat deelnemers die met pensioen gaan, eenmalig kunnen kiezen om maximaal 10% van hun opgebouwde pensioen in één keer uit te laten betalen. Waarschijnlijk is dit mogelijk vanaf 1 juli 2024. Dit is nog niet zeker. Er zijn wel een aantal voorwaarden en gevolgen waar u rekening mee moet houden. We informeren u hier nog over, zodra de wetgever ons meer duidelijkheid heeft gegeven op welke manier en met welke gevolgen dit doorgevoerd kan worden.