SPD wil dekkingsgraad op peil te houden in aanloop naar transitie

Bestuurslid Hans van Gils (ook voorzitter van de Beleggingsadviescommissie) vertelt meer over de financiële situatie van ons pensioenfonds. Deze is volgens Hans “behoorlijk goed”. Hij wijst op goede beleggingsmaanden die achter ons liggen. “Ondanks de onrust in de wereld met de conflicten in Gaza en Oekraïne zijn de beurzen alleen maar gestegen. En daarnaast is de rente niet gedaald. Ook dat is goed nieuws voor pensioenfondsen.”

Buffer
Twee keer goed nieuws en dat zien we terug in de dekkingsgraad (die geeft aan hoe financieel gezond het fonds is). In mei stond die op 115%. “Als die stand tot aan de zomer van 2025 zo blijft dan hebben we een mooie buffer die we onder de (gewezen) deelnemers en pensioengerechtigden kunnen verdelen als we starten met de nieuwe regeling.” Op onze website   is het verloop van de dekkingsgraad van maand tot maand te volgen.

Voor een vlotte overgang naar de nieuwe pensioenregeling is het nodig dat de dekkingsgraad richting de zomer van 2025 in ieder geval 105% bedraagt. “Is die substantieel hoger dan kunnen we extra pensioen uitdelen aan iedereen.” Wat kan nog roet in het eten gooien? “Als de rente toch flink daalt en ook als de beurzen onderuit gaan. Dan kan onze dekkingsgraad nog een flinke tik krijgen. Niemand heeft een glazen bol. Er kan altijd iets gebeuren.”

Maatregelen om te beschermen
Om de kans op een flinke daling van de dekkingsgraad te verlagen heeft het SPD-bestuur besloten om maatregelen te nemen. Hans: “We gaan voor een tijdelijke verlaging van het risico. Dat doen we door ons in te dekken tegen een stevige rentedaling. Ook zit er tijdelijk minder geld in aandelen.” Volgens Hans verhoogt dit de kans om de dekkingsgraad fors boven de 105% te houden. “Ook de kans op iets extra’s voor iedereen wordt hierdoor zekerder.”
Om de dekkingsgraad te beschermen werd voor dit jaar ook al besloten om slechts een beperkte indexering door te voeren van 0,7%. In 2023 kregen (gewezen) deelnemers en pensioengerechtigden er nog 9,9% aan extra pensioen bij.