Nieuwe pensioenregeling SPD van kracht per 1 juli 2025

Stichting Pensioenfonds voor Dierenartsen (SPD) en haar pensioenuitvoerder Achmea Pensioenservices (APS) hebben besloten om per 1 juli 2025 over te gaan naar de nieuwe pensioenregeling van SPD, op grond van de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen (Wtp).

In de voorbereidingen hebben we lang gekoerst op een overgang per 1 januari 2025. Zoals vooraf afgesproken tussen APS en SPD was 16 juli het go/no-go moment om te besluiten of er voldoende voortgang was om de nieuwe pensioenregeling van SPD op 1 januari 2025 met een gerust hart ingebouwd te hebben in het nieuwe, complexe IT systeem van APS.

Danse Sonneveld, voorzitter bestuur SPD in PensioenPro: ‘We hebben met APS afgesproken, wat er allemaal klaar moet zijn en getest voor 1 januari 2025. Uiteraard hebben we conform afspraak tussendoor ook al gemonitord. De huidige status geeft ons nog onvoldoende zekerheid dat we verantwoord over kunnen per 1 januari 2025.’

We hebben in onderling overleg samen de keuze gemaakt voor 1 juli 2025 om zo voldoende ruimte te hebben voor een verantwoorde overstap. Zorgvuldigheid staat voor ons voorop.

Danse Sonneveld; “Centraal in deze overgang naar de nieuwe regeling, staan onze deelnemers. Hun pensioen is en blijft door SPD goed geregeld. Er is al enorm veel werk gedaan, maar we kiezen er nu voor om meer tijd te nemen om een zorgvuldige overgang te waarborgen.”

Kijk op onze website voor meer informatie over de nieuwe pensioenregeling.

“Wat betekent dit voor mij?”
Dit besluit heeft voor u als deelnemer geen directe gevolgen op dit moment. Uw pensioen blijft gewoon geregeld door SPD en de huidige keuzes voor pensioen blijven bestaan. Pas per 1 juli 2025 gaan deze wijzigen. Hierover krijgt u op tijd de benodigde informatie van ons.

“Moet ik nu iets doen?”
Nee hoor, u hoeft niks te doen. Mocht u iets moeten doen, zoals een keuze rondom pensioen doorgeven, dan benaderen wij u.

“Ik kreeg laatst een brief over mijn pensioenkeuzes nu en straks. Wat moet ik daar nu mee?”
Die informatie blijft relevant, alleen schuift de datum waarop de keuzes anders worden een half jaar op. Wij sturen u hierover nog separaat een mail met extra uitleg en een nieuwe tijdlijn.

“Wanneer kan ik mijn pensioen aanvragen als ik met pensioen wil vanaf 1 juli 2025”
U kunt op elk gewenst moment (vanaf uw 60e) uw pensioen in laten gaan of de aanvraag hiervoor doen. In de periode rondom de overgang naar de nieuwe regeling gaat u met pensioen op basis van een ‘voorschot’. Zodra de overgang naar de nieuwe regeling is afgerond, krijgt u uw definitieve pensioenbedrag.

“Wat gebeurt er met de 10% ineens bij pensioneren?”
Deze regeling is nog niet bij wet goedgekeurd. SPD kan hier op dit moment verder dus niets over zeggen. We moeten wachten op bericht vanuit de wetgever.