Ik ontvang een pensioen

U vindt hieronder de belangrijkste veranderingen. Onderaan kunt u bij “vragen en antwoorden” meer gedetailleerde informatie vinden. Ook in onze kennisbank vindt u meer uitleg en informatie.

Omzetten van bestaande pensioenen naar nieuwe regeling (invaren)
Op 1 juli 2025 wordt uw pensioen omgerekend naar een kapitaal, in feite uw eigen pensioenpot. Dit kapitaal wordt direct omgezet naar een pensioen in de nieuwe pensioenregeling. Dit gebeurt volgens een wettelijk bepaald omrekenprincipe en wat er is vastgelegd in ons eigen transitieplan. De dekkingsgraad en andere factoren die op dat moment gelden zoals de hoogte van de rente, spelen hierbij mee. Deelnemersvereniging Pensioenfonds Dierenartsen (DPD) heeft aan Stichting Pensioenfonds voor Dierenartsen (SPD) gevraagd om de tot 1 juli 2025 opgebouwde pensioenaanspraken en pensioenrechten uit de huidige pensioenregeling in de nieuwe pensioenregeling in te brengen (het invaren). SPD heeft dit verzoek beoordeeld en getoetst. Er is met name gekeken of invaren evenwichtig is voor alle deelnemersgroepen. Daarmee bedoelen we dat we zo eerlijk mogelijk naar alle belangen van alle deelnemersgroepen hebben gekeken. Daarnaast hebben we bekeken of er geen grote voor- en/of nadelen voor bepaalde groepen ontstaan.

Het verzoek tot het omzetten van alle pensioenen naar de nieuwe regeling is door SPD getoetst op verschillende aspecten, zoals de uitvoerbaarheid. Nadat het Verantwoordingsorgaan (VO) van SPD een positief advies heeft uitgebracht, heeft SPD besloten om het verzoek uit te gaan voeren. Voor DPD en SPD staat centraal dat de nieuwe regeling beter aan moet sluiten bij de behoeftes van (oud) praktiserend dierenartsen en dat de overgang goed voorbereid en zorgvuldig kan worden uitgevoerd. Het invaren zal alleen plaatsvinden als De Nederlandsche Bank (DNB) hier geen bezwaar tegen heeft en de externe partijen die SPD ondersteunen bij het uitvoeren van de regeling er klaar voor zijn.

Keuze vast of variabel pensioen
U kunt kiezen voor een variabel pensioen bij SPD of voor een vast pensioen via een verzekeraar. Als u kiest voor een variabel pensioen dan beweegt uw pensioen mee met gemaakte beleggingsrendementen. Dit levert naar verwachting een hoger pensioen op. Dit is echter geen garantie. Grote schommelingen in de pensioenen worden beperkt door de beleggingsrendementen uit te smeren over drie jaar, en door een buffer (risicodelingsreserve) in te zetten. SPD houdt in de nieuwe pensioenregeling een buffer aan om dalingen van het pensioen dat u ontvangt te beperken Een vast pensioen biedt zekerheid: u weet namelijk van tevoren hoeveel u krijgt. Een vast pensioen zal waarschijnlijk lager uitpakken dan een variabel pensioen. De rente op het moment van aankopen van een vast pensioen is van invloed op de hoogte van de uitkeringen bij de verzekeraar.

Vragen en antwoorden

Deelnemersvereniging Pensioenfonds Dierenartsen (DPD) heeft aan Stichting Pensioenfonds voor Dierenartsen (SPD) gevraagd om de tot 1 juli 2025 opgebouwde pensioenaanspraken en pensioenrechten uit de huidige pensioenregeling in de nieuwe pensioenregeling in te brengen (het invaren). SPD heeft dit verzoek beoordeeld en getoetst. Er is met name gekeken of invaren evenwichtig is voor alle deelnemersgroepen. Daarmee bedoelen we dat we zo eerlijk mogelijk naar alle belangen van alle deelnemersgroepen hebben gekeken. Daarnaast hebben we bekeken of er geen grote voor- en/of nadelen voor bepaalde groepen ontstaan.

Het verzoek tot het omzetten van alle pensioenen naar de nieuwe regeling is door SPD getoetst op verschillende aspecten, zoals de uitvoerbaarheid etc. Nadat het Verantwoordingsorgaan (VO) van SPD een positief advies heeft uitgebracht, heeft SPD besloten om het verzoek uit te gaan voeren. Voor DPD en SPD staat centraal dat de nieuwe regeling beter aan moet sluiten bij de behoeftes van (oud) praktiserend dierenartsen en dat de overgang goed voorbereid en zorgvuldig kan worden uitgevoerd. Het invaren zal alleen plaatsvinden als De Nederlandsche Bank (DNB) hier geen bezwaar tegen heeft en de externe partijen die SPD ondersteunen bij het uitvoeren van de regeling er klaar voor zijn.

Uw pensioen wordt omgezet naar de nieuwe pensioenregeling. Dat heet ‘invaren’. Bij invaren worden de pensioenen omgezet naar de nieuwe pensioenregeling. Op 1 juli 2025 wordt uw pensioenuitkering omgerekend naar een kapitaal. Dit gebeurt volgens een wettelijk bepaald omrekenprincipe en afspraken die we maakten in ons eigen transitieplan. De dekkingsgraad en andere factoren die op dat moment gelden zoals de hoogte van de rente, spelen hierbij mee. Vervolgens wordt dit kapitaal omgezet in een variabel pensioen bij SPD of in een vast pensioen buiten SPD. Kiest u voor een variabel pensioen bij SPD dan streven we naar een gelijke of hogere uitkering.

De eerste maanden van 2025 zijn we druk bezig om alles administratief te verwerken en alles eerlijk te verdelen. We verwachten u medio april 2025 bericht te sturen over uw uiteindelijke, nieuwe pensioen én vragen dan of u een vast of variabel pensioen wenst.

Als u kiest voor een variabel pensioen, dan blijft uw pensioen meebewegen met de markt. Beleggingsrisico’s zullen dan wel beperkt worden. Uw pensioen kan dan per jaar in hoogte verschillen. De wijzigingen worden elk jaar in juli verwerkt. Het pensioenfonds zal er alles aan doen om uw pensioen zo min mogelijk te laten schommelen. Bij een variabel pensioen wordt er doorbelegd en kunnen de pensioenen jaarlijks schommelen in hoogte. Om grote schommelingen in het pensioen te voorkomen worden de beleggingsrendementen over meerdere jaren (3 jaar) worden uitgesmeerd. Daarnaast wordt een buffer (risicodelingsreserve) ingezet om eventuele risico’s (daling van pensioenen) op te vangen.

Als u kiest voor een vast pensioen dan is de hoogte van het pensioen zeker, maar is er ook geen vooruitzicht op een verhoging van dit pensioen.

Al bestaande hoog/laag constructies blijven bestaan en worden omgezet naar de nieuwe pensioenregeling . Uw pensioen wordt een variabel pensioen bij SPD.

U ontvangt al een pensioen van SPD. Medio april 2025 benaderen wij u met de vraag om een keuze te maken voor een vast of variabel pensioen. Het variabele pensioen krijgt u van SPD, het vaste pensioen loopt via een verzekeraar. Als u een vast pensioen wilt ontvangen, dan moet u dit pensioen inkopen bij een externe pensioenuitvoerder. Wilt u een variabel pensioen ontvangen? Dan ontvangt u deze uitkering van SPD en gaat u deelnemen in het Collectief Variabel Pensioen (CVP).

Variabel pensioen bij SPD
Met een variabel pensioen wordt een pensioen aangekocht via Collectief Variabel Pensioen (CVP). Uw huidige pensioen wordt omgezet naar een variabel pensioen in het CVP. Uw variabel pensioen wordt binnen het CVP belegd volgens een vaste, collectieve beleggingsmix. Het voordeel hiervan is dat u nog kan profiteren van gemaakte beleggingsrendementen. Daar staat wel tegenover dat uw pensioen ook naar beneden kan gaan, als rendementen tegenvallen. Daarnaast deelt u risico's op overlijden en langleven met elkaar. Om grote schommelingen in de hoogte van uw pensioen tegen te gaan, worden de in het CVP gemaakte resultaten over 3 jaar gespreid. Daarnaast wordt een buffer (risicodelingsreserve) ingezet om eventuele risico’s (daling van pensioenen) op te vangen.

Een variabel pensioen (CVP) levert naar verwachting op termijn een hoger pensioen op dan een vast pensioen. Maar in slechte tijden is er ook een risico dat het CVP lager is dan een vast pensioen. Door verstandig te beleggen, probeert SPD uw pensioen zo min mogelijk te laten dalen, en zo vaak mogelijk te laten stijgen.

Vast pensioen via externe partij
Bij een vast pensioen koopt u, met het kapitaal voor uw pensioen, zelf op een bepaald moment een vaste uitkering aan bij een externe verzekeraar. U bent dan onder andere afhankelijk van de rentestand op dat moment. Is deze laag? Dan krijgt u minder pensioen. Uw pensioen is hoger als de rente hoger is. Op dat moment staat vast hoeveel u elke maand krijgt. Met een vast pensioen heeft u dus zekerheid over de hoogte van uw pensioen. Bij een vast pensioen wordt niet meer belegd. U profiteert dan dus niet van positieve beleggingsresultaten. Andersom, als de beleggingen dalen heeft u hiervan ook geen nadeel.

SPD biedt geen vast pensioen aan. U moet dus zelf een verzekeraar kiezen die dit aanbiedt. U maakt dan een aantal keuzes. Bijvoorbeeld of u nabestaandenpensioen wilt. En of u wilt dat uw pensioen jaarlijks wordt geïndexeerd. De pensioenuitvoerder die u kiest, kan u informeren over de verschillende mogelijkheden.

Hoe kiest u een verzekeraar?
U kunt zelf zoeken naar verschillende pensioenaanbieders. Bijvoorbeeld door op internet te zoeken op woorden als: vaste pensioenuitkering, vast pensioen of pensioen aankopen. Of door op een onafhankelijke vergelijkingssite te kijken. Het aankopen van een pensioenuitkering is een belangrijke beslissing. Daarom vinden wij het verstandig om verschillende offertes aan te vragen of een financieel adviseur in te schakelen. Zo ziet u wat de mogelijkheden en prijzen zijn en kunt u vergelijken. Wij informeren u nog over de verschillende mogelijkheden.

Kiest u voor een variabel pensioen? Dan ontvangt u deze uitkering van SPD en gaat u deelnemen in het Collectief Variabel Pensioen (CVP).

Met deelname aan het CVP beoogt u een variabel, naar verwachting op termijn stijgend pensioen bij SPD te ontvangen. Uw pensioen in het CVP wordt belegd volgens een collectieve CVP beleggingsmix.

CVP: risico’s collectief delen
In het CVP wordt het pensioen van de deelnemers collectief belegd. Zo delen de deelnemers een aantal risico’s met elkaar. Het gaat om de volgende risico’s:

● Beleggingsrisico

● Langlevenrisico

● Sterfterisico

Omdat de resultaten in het CVP gespreid worden verwerkt (over 3 jaar), neemt het risico op een grote schok in uw pensioen af.

Beleggingsrisico
De waarde van uw beleggingen kan stijgen of dalen. Binnen het collectief worden grote schokken in rendement, zowel omhoog als omlaag, opgevangen. Uw pensioen is daardoor ook minder gevoelig voor de gevolgen van een eventuele schok op de beurzen.

Langlevenrisico
De levensverwachting van de Nederlandse bevolking kan harder stijgen dan verwacht. Er moet dan meer pensioen worden uitgekeerd dan vooraf verwacht. Dit wordt in het collectief opgevangen.

Sterfterisico
Er kunnen meer deelnemers vroegtijdig in een jaar zijn overleden dan statistisch gezien mocht worden verwacht. Er moet dan meer partnerpensioen worden uitgekeerd dan vooraf verwacht. Dit wordt in het collectief opgevangen.

De collectieve resultaten in het CVP (zowel winst als verlies) worden na aftrek van kosten jaarlijks verwerkt. Dat gebeurt niet in één keer, maar gespreid over 3 jaar, waardoor het risico op een grote schok afneemt. Resultaten worden - winsten en verliezen - gespreid over 3 jaar in uw pensioen verwerkt. Zo worden grote schommelingen in uw pensioen voorkomen, maar zal uw pensioen van jaar tot jaar wel iets in hoogte variëren. Wilt u weten hoe de spreiding van resultaten werkt? Bekijk dan de animatievideo hierover op onze kennisbank.

We informeren u over de transitie naar de nieuwe regeling op de volgende momenten:

Datum  
 December 2024  ons pensioen 
 Januari 2025  brochure uitleg regeling
 April 2025  vraag maar raak sessies
 Mei 2025  brief met kennisgeving dat eerste maanden na juli 2025 nog niets verandert in uitkering
 Mei 2025  terugkoppeling meest gestelde vragen vraag maar raak sessies
 Mei 2025  Webinar over aanstaande transitie

Daarnaast ontvangt u nog regelmatig een nieuwsbrief (E-SPD) van ons.

Kijk op onze pagina veelgestelde vragen voor meer vragen en antwoorden.