U bent werkgever
U vindt hieronder de belangrijkste veranderingen. Onderaan kunt u bij “vragen en antwoorden” meer gedetailleerde informatie vinden. Ook in onze kennisbank vindt u meer uitleg en informatie.
Premiepercentage gelijk voor iedereen
Een van de belangrijkste veranderingen in onze nieuwe pensioenregeling is hoe de maandelijkse premie eruit komt te zien. In de nieuwe regeling wordt dit een gelijk premiepercentage voor alle leeftijden (leeftijdsonafhankelijke premie). Dit betekent dat een dierenarts gedurende het hele werkende leven een gelijk premiepercentage van de pensioengrondslag aan geld gaat inleggen.
Het premiepercentage bedraagt voor alle leeftijden in de nieuwe regeling 26,2%. Het gevolg hiervan is dat voor dierenartsen onder de 40 jaar de premie omhoog gaat ten opzichte van nu. En voor dierenartsen boven de 45 jaar gaat de premie omlaag. U vindt meer informatie hierover in onze kennisbank, met name in het document belangrijkste elementen van de nieuwe pensioenregeling (pdf).
Premiebetaling vindt maandelijks plaats
Sprak u af dat u de premie namens uw werknemers betaalt? Dan betaalt u die voortaan elke maand. Op de nota staat de vervaldatum waarop de premie bij ons binnen moet zijn.
In de nieuwe regeling kan een dierenarts kiezen om vrijwillig extra premie te betalen
Uw werknemer kan vrijwillig kiezen om extra premie te betalen. In plaats van 26,2% kan uw werknemer kiezen om tot maximaal 30% premie te betalen over zijn/haar pensioengrondslag.
Wilt u als werkgever ook bijdragen aan deze vrijwillige extra premie? Maak hierover dan afspraken met uw werknemer.
Online-bijeenkomst voor werkgevers donderdag 16 januari 2025
Als de nieuwe pensioenregeling ingaat, verandert er ook nogal wat voor werkgevers. Op donderdag 16 januari 2025, van 15.30 tot 16.30 uur, organiseerden we daarom een online-bijeenkomst waar veel vragen van werkgevers aan de orde kwamen! Vragen en antwoorden die tijdens de bijeenkomst werden gesteld, plaatsen we op deze pagina. Wilt u de presentatie (nogmaals) bekijken? Gebruik dan onderstaande button.
Vragen en antwoorden
In de huidige regeling is de hoogte van het premiepercentage afhankelijk van de leeftijd. In de nieuwe pensioenregeling is dit niet meer het geval. Voor iedereen geldt een gelijk premiepercentage. Op 26 september 2023 ,in de ledenvergadering van DPD, is besloten dat het premiepercentage 26,2% wordt. U hoeft geen rekening meer te houden met verschillende leeftijden.
U betaalt voortaan elke maand 1/12e van de jaarpremie, in plaats van elk kwartaal ¼ van de jaarpremie. U kunt ook (net als nu) kiezen voor automatische incasso. Handig en efficiënt.
Voor de verzending van de factuur verandert er niets. Ontving u de nota al op de praktijk? Dan blijft dat zo. U kunt ook (net als nu) kiezen voor automatische incasso. Handig en efficiënt.
De jaarlijkse inkomensopgave moet net als altijd in januari worden gedaan. Met de overgang naar de nieuwe regeling krijgen we ook een nieuw deelnemersportaal, met een nieuwe tool voor de inkomensopgave. Maar de stappen blijven ongewijzigd. U ondertekent als werkgever de opgave met het pensioengevend inkomen en deeltijdpercentage. Uw werknemer stuurt deze vervolgens in via het deelnemersportaal.
Nee, de definitie van het pensioengevend inkomen wijzigt niet.
De verzekering voor premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid blijft een vrijwillige verzekering. Nieuwe deelnemers zijn in eerste instantie standaard verzekerd bij hun aanmelding. En kunnen na afronding van de aanmelding zelf de verzekering opzeggen. Is iemand nu al verzekerd voor premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid? Dan gaat deze verzekering 1 op 1 over naar de nieuwe pensioenregeling.
Facturen worden via het portaal genotificeerd, dus worden al digitaal verspreid. De nota kan de deelnemer ophalen in het portaal. Vanuit privacy wetgeving mogen we nota’s niet mailen.
Ja dat kan zeker, maar dit kan alleen de deelnemer zelf regelen via Mijn Pensioen. Bespreek dit met hem/haar. De deelnemer kan wel namens de werkgever de machtiging insturen.
Nee, helaas gaat dit niet.
Wanneer de medewerker op het portaal bij factuuradres het adres van de praktijk invult worden de nota’s per post naar de praktijk gestuurd. Of de medewerker levert zelf de nota in bij de werkgever. De werkgever krijgt geen totaal factuur voor alle medewerkers.
Iedere deelnemer (zelfstandig of in loondienst) bij SPD mag er voor kiezen om tot max 30% van zijn pensioengrondslag premie te betalen.
We kunnen niet zeggen of het uiteindelijke pensioen lager uit gaat vallen, aangezien door de nieuwe regels pensioenen eerder kunnen stijgen door goede beleggingsresultaten. Maar ook eerder lager kunnen uitvallen door tegenvallende resultaten. Voor de deelnemer is inzichtelijk wat hij inlegt in zijn pensioen en wat daarbij komt qua rendement.
Aangezien oudere deelnemers minder premie in gaan leggen dan nu, wijzen wij ze er actief op om zelf extra pensioen in te leggen (bijsparen) – tot max 30% - om hun beoogde pensioen zo goed mogelijk op niveau te proberen te houden. Het huidige premiepercentage voor oudere dierenartsen is maximaal 34,7%. Dat kan niet helemaal gehaald worden met bijsparen. Het is fiscaal toegestaan om maximaal 30% van de pensioengrondslag in te leggen.
Vanaf 1-7-2025 gaat het nieuwe premiepercentage van 26,2% gelden. Vanaf 1-7-2025 berekenen we dan de nieuwe maandpremie. In 2025 resteren dan nog 6 maanden premie (juli tot en met december 2025).
Alle deelnemers mogen maximaal 30% van de pensioengrondslag aan premie inleggen. U mag als werkgever ook een deel van de vrijwillige extra premie betalen. Maar dat hoeft niet. U kunt daar zelf met uw medewerker afspraken over maken.
De afspraken over de werkgeversbijdrage aan de pensioenregeling staan in de CAO. De wijziging van de pensioenregeling staat los van de CAO afspraken.
Voor alle dierenartsen wordt het premiepercentage 26,2% van de pensioengrondslag.
De huidige premiepercentages zijn:
Leeftijd | Premie % |
---|---|
20-24 | 18,1 |
25-29 | 19,9 |
30-34 | 21,8 |
35-39 | 23,9 |
40-44 | 26,1 |
45-49 | 28,3 |
50-54 |
30,5 |
55-59 | 32,6 |
60-64 | 34,7 |
U kunt de huidige pensioenpremie die u betaalt delen door het oude premiepercentage en vermenigvuldigen met 26,2%. De pensioenpremie die u betaalt is aftrekbaar van uw winst. De netto stijging in premielast is dus lager dan de bruto stijging.